Wijnen, Wijnen, Wijnen in de Marina Alta

Lliber

Lliber, is een van meest authentieke plaatsjes in de Jalón (Xaló) vallei (oftewel in de Vall del Pop).

Llíber is uiterst aantrekkelijk vanwege haar pittoreske straatjes en gevels en is de kleinste maar tegelijkertijd de meest charmante stad die Vall del Pop heeft, in de regio Marina Alta.

Naast Xaló, waarmee het zijn wijncultuur deelt, heeft Llíber een unieke geografische ligging; beschermd door de bergen Bernia en Castell de la Solana en omgeven door de rivier de Gorgos.

Naast de karakteristieke architectuur, met een geplaveide structuur die je terugvoert naar de middeleeuwen, ademt Llíber druiven, rozijnen en wijn. De stad is omgeven door wijngaarden die een agrarisch landschap van buitengewone schoonheid vormen, op slechts een steenworp afstand van de zee. Ja, juist die zeebries die de Vall del Pop binnenkomt, geeft deze landen een speciaal karakter voor de teelt van wijnen, wat de productie van de bekende en gewaardeerde Moscatel-wijn benadrukt.

Steeds meer wijnliefhebbers komen naar dit leuke plaatsje waar de Moorse invloeden nog steeds zichtbaar zijn en volgen dan ook de zogenaamde RiuRau’s routes.

Moscatel druif

In 1472 waren de Moorse landbouwers in Jalón de voornaamste leveranciers van de Moscatel druif voor het koninkrijk Valencia. In de 18e en 19e eeuw exporteerde Jalón zijn druiven en rozijnen naar Amerika en de rest van Europa. Tijdens deze periode bouwde men overal de bekende Riuraus; typische landbouwgebouwen met bogen, om Moscatel druiven te drogen te leggen tot rozijnen. De streek is niet alleen gekend voor zijn witte dessertwijnen zoals Moscatel en Mistela maar ook voor zijn stevige rode wijnen.

Een RiuRau herken je aan de bogen die het pand heeft. De bogen staan in de richting van de zon en door de zeewind, die meestal wel aanwezig is, kan men hier de druiven op een unieke manier drogen. Het versnelde droogproces zorgt er namelijk voor dat er geen bleek meer nodig is (wat vroeger gebruikelijk was om de rozijnen sneller te laten drogen). Op deze manier krijgen schimmels en bacteriën geen kans het proces te verstoren.

Tijdens het drogen blijven veel vitamines en mineralen behouden, alleen de vitamine C gaat verloren. Groene rozijnen worden aan de struik gedroogd, beschermd door een papieren zak of net. Dit maakt de smaak meer fruitig en is minder zoet.

Het drogen van fruit is een aparte conserveringsmethode, het vochtgehalte neemt met circa 75% af en het zuur in de vruchten wordt geneutraliseerd door het hoge suikergehalte. Deze conserveringsmethode voorkomt dat bacteriën en schimmels op het fruit overleven.

Biologisch gedroogd fruit is, als het goed is, niet gezwaveld en gesuikerd. Er wordt geen gif gebruikt voor het vernietigen van insecten, in plaats daarvan wordt het gedroogde fruit met hoge druk behandeld voor hetzelfde effect. Veel rozijnen worden met zonnebloem geolied om ze mooier te laten schijnen, minder hard te maken en niet te laten klonteren.

Het drogen van de druiven tot rozijnen is ooit geïntroduceerd door de Moren en later een belangrijk handelsproduct geworden voor de zeevarende naties.  De vallei staat ook bekend om de zoete witte en rode wijnen van de Moscatel en Mistella druiven. De warmte aan de wijnterrassen wordt ‘s nachts nog lang afgegeven en de grote druppels ochtenddauw zorgen voor extra vocht. Je merkt dat het ’s avonds wat klammer wordt maar de zeewind geeft wel de nodige verkoeling in de beschutte vallei door de bergen. 

Wijnhuizen

In de streek, Marina Alta vind je vele excursies en wijnhuizen die je een inzicht geven in de wijnsector van Alicante.

Het wijntoerisme in deze provincie is overvloediger in de steden in het binnenland, maar de kust heeft ook een aantal aantrekkelijke wijnmakerijen, die je kunt ontdekken door de wijnroute van Alicante te volgen.

Vijf belangrijke wijnmakerijen in de Marina Alta die je, bij het volgen van een wijnroute niet mag missen:

We beginnen in het noorden.

In Jesús Pobre, een klein plaatjes bij Denia, vinden we wijnhuis, Les Freses:

Dit wijnhuis in de Marina Alta dankt zijn naam aan het verleden van zijn land, waar vroeger aardbeien groeiden vlak bij de berg Montgó. Tegenwoordig hebben ze wel negen wijnsoorten met dezelfde identiteit. Een landgoed met deze geschiedenis verdient het om bezocht te worden. Les Freses biedt een rondleiding door hun wijngaard en kelders die natuurlijk eindigt met een proeverij van hun wijnen, maar ze hebben nog een extra troef. Dit wijnhuis in de Marina Alta biedt ook een bezoek aan l’Alt de Benimaquia, een oude archeologische vindplaats, onder leiding van een archeoloog. 

Iets verder naar het zuiden, stoppen we in Jalón (Xaló). In deze gemeente vinden we het wijnhuis Bodegas Xaló. De meest complete optie om hun variëteiten van moscatel en giró te leren kennen is hun rondleiding voor minimaal 4 personen. Voor een klein bedragje kun je hier genieten van een wijnproeverij met vleeswaren.

In Jalón zelf vinden we een andere bakermat van wijn, Bodegas Riko , ontdek het eeuwenoude gebouw. In deze wijnmakerij kun je uit de eerste hand het leven van de wijnmaker ervaren. Deze excursie begint in een van hun wijngaarden, de oorsprong van alles. Het bezoek wordt voortgezet in de wijnmakerij, waar je de installaties kunt bezichtigen en alles te weten kunt komen over de wijnindustrie en haar vakmensen.

De tour eindigt met een proeverij van Bodegas Riko’s meest emblematische wijnen en mistelas, gecombineerd met vleeswaren en lokale producten.

bodega Pepe Mendoza

We zakken iets verder naar beneden en dan komen we, in Pla de Llíber, de wijnmakerijen en ambachtelijke wijn van Pepe Mendoza tegen.

Hier wordt gewerkt en geëxperimenteerd aan ecologische verantwoorde wijnen. Sommige ongefilterd en geen of weinig sulfiet

Met 12 hectare Giró- en Moscatel Romano-wijngaarden is het een van de meest gerenommeerde wijnhuizen in de Marina Alta. Op reservering en voor zo’n 25 euro biedt het een groepsbezoek aan om alles te weten te komen over zijn geschiedenis, wijngaarden en het geheim van deze wijnen. Een geheim dat u later kunt ontdekken tijdens de premium proeverij van 6 wijnen in combinatie met kazen en traditionele worsten.

Ten slotte is het leuk om een bezoek te brengen aan de Bodega Teulada. De vereniging telt 103 leden die zoete moscatel, vermout van moscatel, mousserende moscatel, cava van moscatel en droge witte moscatelwijn produceren. En hun smaak is, zoals men zegt, uniek: wijnen met de essentie van vijf zeewinden.

Toegift:

Tja en als je nu nog niet verzadigt bent, dan heb ik nog een leuk toetje;

Maak een tocht door de bergen om een verborgen hoekje in de bergen in Spanje te vinden, dat je terug in de tijd naar de 17e eeuw brengt. Je kunt genieten van goede wijnen en eten terwijl je geniet van het spectaculaire landschap.

Maserof is een klein juweeltje hoog in de bergen van de Sierra Bernia. Het is een 17e eeuwse boerderij vol met antiek en overblijfselen uit vervlogen tijden.

De wijn van vandaag wordt nog steeds geproduceerd volgens de oude tradities. Bezoek in september en wellicht ziet u hoe de druiven worden geoogst en vervolgens het traditioneel trappen met de voet.

Als je het restaurant boekt, dineer je aan een oude tafel met antieke borden en glazen. Zorg ervoor dat je uitkijkt naar een stukje van het paleis van Lucretia Borgia en de oude tronen terwijl je rondkijkt.

Wijnen in de Marina Alta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *